joi, 19 martie 2009

Torente "crestine"?


E un subiect destul de delicat pentru ca e legat de alte aspecte sensibile, si noi, romanii nu prea suntem sensibili la unele aspecte cum ar fi copyright-ul. Chiar si presedintele Basescu a spus lui Bill Gates cu ocazia vizitei sale in Romania, ca la noi "pirateria a functionat" si ca "pirateria a ajutat generatia tanara sa descopere computerul". Ar fi scuzabil daca la ora aceasta nu ar fi 70 % din piata de soft inca piratata. "Gates made no comment". Ce sa mai si zica?!
Totusi, trebuie sa vorbim despre asta chiar daca nu ne place, ca poate, totusi reusim sa ne corectam.
Ideea de torente crestine, sau partajare de fisiere este buna in sine. Ca si blogurile, ne ajuta sa impartasim materiale crestine la care muncim si ne aducem astfel contributia noastra in cadrul Imparatiei. Este prezis ca in vremurile din urma cunostinta va creste, si asa este. Care sunt totusi problemele?
Partajarea si download-ul de fisiere protejate prin dreptul de autor. Fie ca sunt fisiere de muzica (cel mai mult), film sau documentare video, carti si predici, majoritatea sunt protejate de dreptul de autor. Cei care detin si administreaza aceste site-uri de torente ne avertizeaza sa fim corecti, adica sa nu postam prostii, sa nu postam materiale care nu ne apartin si nu suntem autorii lor, insa nu fac nimic sa previna incarcarea si descarcarea de materiale de acest fel. Filtreaza pornografia probabil si alte materiale interzise, insa in privinta protejarii drepturilor de autor nu fac nimic. Stiu ca toti avem muzica necumparata in calculator, softuri cu gramada, insa ce facem? Gandim asa: lasa ca are Bill Gates bani de te-ngroapa in ei, nu saraceste de la mine. Problema e insa alta: ce zice Domnul? Ne e teama sa Il intrebam ce parere are... Nu pretind ca am raspuns la asta, pentru ca inca si eu sunt departe de desavarsire la acest capitol. Totusi se numeste furt intelectual. Vom continua sa furam?
Problema pe care o am eu totusi cu copyrightul crestin e ca, artistii crestini, scriitorii si predicatorii vin si ne spun ca au "primit de la Domnul" predica, muzica, etc. Atunci poate avea cineva drept de autor pe Cuvantul Lui Dumnezeu?
Unele case de discuri vin si ne spun ca saracii artisti nu castiga nimic pentru ca noi le piratam albumele. Ma intreb cat castiga un artist crestin de pe urma caselor de discuri? Cat de cunoscuti ii fac si in ce mod le promoveaza muzica? Artistii nostrii romani umbla prin tara vanzand cd-uri la usa bisericilor (acolo unde le este permis sa o faca). Ar trebui sa ne invatam, parerea mea, sa mergem la concerte si sa platim bilet. Astfel castiga artistul. Ca sa castige casa de discuri trebuie sa cumparam cd-urile. Daca downloadam "gratuit" ii furam pe ei. Poate vine si vremea cand vor fi mai multe concerte si de calitate unde vom putea cumpara cd-uri si astfel sa castige tot artistul.
O solutie ar fi radiourile crestine "normale" sau pe internet, care dau muzica foarte buna si predici. Majoritatea au permisiune de transmisie radio de la artisti sau autori. Daca nu iti plac mixurile lor, poti sa iti cumperi muzica ta.
Mai este o problema cu softurile: ce facem cu liceeanul care se joaca cu Adobe after effects care costa 1000 $, si face scurte filmulete pentru site-ul bisericii sau pentru intalnirile de tineret?
Oricum, ca o concluzie, Torente Cresine este, la ora asta, si in modul in care se prezinta, o contradictie in termeni, din pacate.
Vreau sa gasim impreuna raspunsul... comentati si discutati.

10 comentarii:

  1. Cred ca pentru fiecare artist conteaza de ce face acea lucrare. Daca nu o faci pentru bani si o faci pentru Domnul, chiar e bine ca muzica sa ajunga la cat mai multi oameni. Daca urmaresti sa faci bani.....

    Mi-am pus si eu problema daca este corect sau nu sa downloadez muzica de pe internet. Nu am o incredintare clara, dar stiu ca viata mea a fost schimbata si prin intermediul melodiilor crestine. Si inainte sa ma intorc la Domnul va spun sigur ca nu as fi dat banii pe un CD crestin. Daca nu le luam de pe net, nu le-as fi ascultat.

    Eu cred ca important este ca Domnul sa fie preamarit si Imparatia sa avanseze. E o problema la care noi nu vom gasi un raspuns clar ( asemeni celor doua moase care au scapat copii lui Israel, mintindu-l pe faraon; au facut bine sau au facut rau? )

    RăspundețiȘtergere
  2. ok....Ionut, chiar vrei sa cred ca tu ai numai orginale??? piraterii deloc???:)) din postul tau rezulta ca esti contra lor...atunci de ce le folosesti si tu?:)) doar intreb...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. daca citeai mai atent aveai raspunsul, insa te grabesti sa ma acuzi ca sa te scuzi.. :) "Problema e insa alta: ce zice Domnul? Ne e teama sa Il intrebam ce parere are... Nu pretind ca am raspuns la asta, pentru ca inca si eu sunt departe de desavarsire la acest capitol. Totusi se numeste furt intelectual. Vom continua sa furam?" e citat din postul de mai sus. Faptul ca inca nu suntem perfectia aici e si pentru ca nu intelegem suficient fenomenul si pentru ca nu vrem sa discutam despre el ca niste crestini maturi. Ne grabim sa acuzam sau sa ne scuzam. Eu am spus ca nu sunt deacord ca anumite site-uri de torente asazise crestine sa ne ispiteasca... :). Caci vai de cel prin care vine ispita. Ma straduiesc sa ma indrept la capitolul acesta insa am intrebari ca si tine si altii deaceea am scris postul acesta. Deaceea este loc de comentat. Sa gasim solutii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am postat mai jos o mare parte dintr-un articol de pe site-ul go4it.ro . Chiar daca nu e pusa problema din punct de vedere crestin mi se pare o abordare destul de corecta.

    Las si linkul pt cei care vor sa citeasca intreg articolul: http://www.go4it.ro/internet/despre-file-sharing-piraterie-si-simpli-contribuabili-3856599/ .


    "Despre file sharing şi piraterie

    File sharing-ul nu este acelaşi lucru cu pirateria. Ţine minte asta pentru data viitoare când cineva o să încerce să te convingă de contrariu. Nu lua drept bune afirmaţiile reprezentanţilor caselor de producţie de filme sau muzică. Ei au un singur scop: să câştige bani. Dacă ar putea să te taxeze o dată pe lună pentru un DVD, ar face-o. Pentru ei eşti cel mai bun prieten atâta vreme cât cotizezi, şi cel mai mare duşman atunci când împrumuţi un film de-al lor, fără să plăteşti.

    Ei (producătorii) urăsc Internetul. Îl urăsc şi l-ar închide dacă ar putea pentru că le strică afacerea. Internetul a dus la explozia vechiului împrumut. Când împrumutai o casetă video de la un prieten nu era nicio problemă. Nici atunci nu plăteai pentru filmul respectiv, dar nu se făcea mare tam-tam pentru că pierderile lor erau acceptabile. Acum, cu Internet peste tot, "împrumutul" s-a generalizat, iar veniturile din vânzări au scăzut dramatic. Aceasta este diferenţa între împrumutul de pe vremuri şi file sharing-ul de azi.

    Este ilegal sau imoral să împrumuţi o carte, un album muzical ori un film? Este ilegal să îi împrumuţi vecinului de la 3 ciocanul, să bată un cui? Mai avem voie să împrumutăm ceva pe lumea asta? Cine sunt băieţii răi, noi sau ei?

    Pirateria este altceva. Presupune obţinerea necinstită şi comercializarea materialului respectiv. Este normal să fie condamnată şi pedepsită, ca orice furt. Prin file sharing însă împrumuţi un film cuiva sau de la cineva, nu l-ai furat şi nici nu obţii vreun profit. Este ca şi cum ai împrumuta o carte. Doar că nu mai e ca pe vremuri, să o dai unei singure persoane. O poate lua cine vrea, când vrea şi de câte ori vrea, că de asta e bun Internetul.

    Despre contribuabili şi manipulare

    Pentru RIAA şi alte organizaţii similare noi toţi suntem nişte sărăntoci care contribuie la bunăstarea lor. Iar cu sărăntocii faci ce vrei, iar dacă nu te ascultă de bunăvoie, îi constrângi. Fără să ne dăm seama, şi-au făcut apariţia o mulţime de legi absurde care transformă banalul împrumut într-o infracţiune gravă. Lucruri fireşti, caracteristice noţiunii de umanitate, sunt acum imputate oamenilor de rând din setea nestăvilită de bani a ştim noi cui. Şi cine-i poate opri când au instrumentele perfecte, politicienii corupţi? Aşa se imprimă în conştiinţa mulţimii principii absurde care ajung, în timp, să fie considerate ceva firesc. Aşa manipulezi oamenii pentru a stoarce bani de la ei, într-un fel sau altul.

    Legea RIAA

    Legea trebuie să-şi tragă rădăcinile din norme morale, nu din interese comerciale. Nicio normă morală nu va contraveni vreodată gestului de a împrumuta ceva cuiva (sau viceversa), indiferent că este o lopată, o revistă sau un film în format digital. Atâta vreme cât nu furi şi nu obţii un câştig nemeritat."

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca ai adus in atentia noastra si acest subiect, tabu as zice eu pentru pocaiti.Sincer si eu cred ca ori furi un mar, ori un portofel cu bani,ori muzica, filme sau diverse materiale de pe internet, tot furt se cheama, chiar daca nu ne place acest cuvant.Si la Dumnezeu nu exista pacat si pacatel nu?Daca ne gandim din punctul de vedere al producatorului, totul costa si ca sa scoti un CD.cheltui niste bani.Hai sa fim sinceri cu noi insine, ca in ce ne priveste, daca am fi in locul lor, nu ne-ar place sa fim piratati si in fond si la urma urmei, sigur nici lui Dumnezeu nu-i place sa ne furam unii pe altii. Foarte interesanta tema, la care ar trebui sa meditam serios, daca suntem adevarati crestini.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Elena numai ca eu nu fur un film sau o melodie de la cineva
      Aceea persoana la care eu am gasit un film/melodie, mi-o da de buna voie si in cunostinta de cauza, cum spunea si Flaviu

      Ștergere
  6. rau sau bine nu sti nime tot ce facem bine rau este scris la Dumnezeu , ziua platii vine-n data dupa cum isus arata.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu sunt de acord cu furtul, dar ar fi bine sa stabilim daca e un furt sau e un imprumut. intrebarea care se pune e daca toti cei care doresc sa asculte muzica crestina isi permit sa cumpere un cd.
    le plangem de mila artistilor, dar sunt curios cum numim faptul ca majoitatea din ei vand in tara un cd la un pret ia cand merg in strainatate, vand la alt pret. cat de corect este aceasta? nu arata acest fapt spre o dorinta de imbogatire? oare pentru cine canta? sau pentru ce? pentru a zidi sau pentru a castiga?

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca e important ca artistii crestini sa stie ca se pot publica materiale si sub alte licente decat rau faimatul copyright... mai multe puteti citi aici: http://stiri.resursecrestine.ro/74236/crestinii-si-copyright-ul-drepturile-de-autor

    RăspundețiȘtergere
  9. Trăiască torentele creștine, pentru mine fenomenul e ca și Biblia distribuită în condiții ilegale în țările comuniste! Conform legiilor din anumite țări, Pavel era un impostor, încălca legi pe care le-au dictat acele autorități, și în concepția greșită a unor așa ziși apărători ai "legalității materialelor creștine", Pavel a ajuns în iad, deoarece el a spus că trebuie să fim supuși autorităților, iar el nu s-a supus; vestind altceva!
    Eu nu o să mă las de acest sport, într-adevăr liciențele de programe sunt conștient că trebuie achiziționate, dar referitor la materiale creștine nu mi-se pare corect să mustre conștiința pe cineva când le descarcă de pe internet.

    RăspundețiȘtergere

Postari mai vechi